A görög salátával már sok helyen találkozhattál, ott figyel több étterem kínálatában, gyorséttermekben, salátabárokban. Elkészítését illetően több verzió is létezik, melyek között általában csak nüánsznyi különbségeket lehet találni, számomra azonban az alábbi recept viszi a pálmát. Az íze magáért beszél!
Hozzávalók:
- 5 db paradicsom
- 1 kígyóuborka
- olíva bogyó, ízlés szerint
- 2 db nagyobb méretű paprika
- 1 fej lilahagyma
- 15 dkg fetasajt
- 2 ek olívaolaj
- citromlé
- oregánó
A paradicsomot és uborkát vágjuk fel kb. 1,5 centis kockákra, a paprikát hosszában vágjuk fel négy részre és szeleteljük fel, majd a lilahagymát is pucoljuk meg, vágjuk félbe és szeleteljük fel azt is. A sós fetasajtot is daraboljuk kb. 1-1,5 centis darabokra, majd borítsuk egy tálba a zöldségeket és a sajtot.
Az öntethez egy tálkában keverjük el a 2 ek olíva olajat, az ízlés szerinti citromlevet (nem kell túl sok, inkább apránként adagoljuk, és ha szükséges, öntsünk még hozzá) és egy csipet, apróra vágott oregánót. Az öntettel locsoljuk meg a salátát, óvatosan forgassuk át, és már tálalhatjuk is!
Tipp: Ha szárított oregánót használunk, akkor előre készítsük el az öntetet (akár előző este), így a száraz fűszer kissé megpuhul, nedvességet vesz fel és finomabb lesz az öntet. Én ezen a recepten még szoktam egyet csavarni; adjunk a zöldségkeverékhez kevés jégsalátát is, az öntethez pedig keverjünk kevés apróra vágott, friss fodormentát.