Ezt a különleges ételt Kínában legtöbbször ünnepi alkalmakra szokták készíteni, többek között például a kínai holdújévkor. Néhány alapanyagot talán kicsit körülményes beszerezni hozzá, de mindenképpen megéri, hogy fáradozzunk vele. És ami még egy jó pont a listán, magas vastartalma miatt vérszegénység ellen sem utolsó!
Hozzávalók:
- 0,5 kg felvágott kínai kel (ha ez nincs, akkor helyettesíthetjük káposztával is)
- 10 dkg szárított tofu
- 30 g tengeri alga
- 1 maréknyi fafülgomba
- 5-10 db fekete gomba
- 1 maréknyi liliomrügy
- 1 marék szeletelt bambuszrügy
- 1 csapott kávéskanál őrölt gyömbér
- 1-2 kk vörös nam yue-szósz (ha ezt nem sikerül beszerezni, akkor ki is hagyhatjuk)
- 2 kk sötét szójaszósz
Külön tálkákban áztassuk be forró vízbe a tofut, a liliomrügyet, a fafülgombát, a fekete gombát és az algát (ezt pár csepp növényi olajjal). Hagyjuk 15-20 percig ázni a hozzávalókat, hogy kissé megpuhuljanak, majd öntsük le a vizet mindről, kivéve a fekete gombáról. A fekete gomba levét tegyük félre. Forrósítsunk fel kevés olajat egy serpenyőben (ha lehet, akkor wokban) és pirítsunk benne egy kanál őrölt gyömbért kb. 10 másodpercen keresztül. Adjuk hozzá a kétféle gombát, a tofut, a liliomrügyet, a szeletelt bambuszrügyet és a felvágott kínai kelt (ha ez nincsen, akkor helyettesíthetjük hagyományos káposztával is). Keverjük össze a hozzávalókat és adjuk hozzá a nam yue-szószt, valamint a sötét szójaszószt és a gomba félretett levét, majd végül az algát. Az algát kissé szedjük szét, hogy ne álljon össze csomókba.
Lefedett wokban, alacsony hőfokon főzzük kb. 30-40 percig, időnként kevergessük meg, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Ha kész, tálaláskor kevés szezámolajjal hintsük meg.
Tipp: tálaláskor megszórhatjuk kevés pirított szezámmaggal is, vagy adhatunk hozzá ízlés szerint erőspaprikát is. Tálalhatjuk párolt rizzsel, vagy akár sült tésztával is.