Foodamentum

Buddha kincse

2017. június 03. 18:39 - Foodamentum

Egy gyógyító vegetáriánus étel

mackerel-tofu-2.jpg

Ezt a különleges ételt Kínában legtöbbször ünnepi alkalmakra szokták készíteni, többek között például a kínai holdújévkor. Néhány alapanyagot talán kicsit körülményes beszerezni hozzá, de mindenképpen megéri, hogy fáradozzunk vele. És ami még egy jó pont a listán, magas vastartalma miatt vérszegénység ellen sem utolsó!

Hozzávalók:

  • 0,5 kg felvágott kínai kel (ha ez nincs, akkor helyettesíthetjük káposztával is)
  • 10 dkg szárított tofu
  • 30 g tengeri alga
  • 1 maréknyi fafülgomba
  • 5-10 db fekete gomba
  • 1 maréknyi liliomrügy
  • 1 marék szeletelt bambuszrügy
  • 1 csapott kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1-2 kk vörös nam yue-szósz (ha ezt nem sikerül beszerezni, akkor ki is hagyhatjuk)
  • 2 kk sötét szójaszósz

Külön tálkákban áztassuk be forró vízbe a tofut, a liliomrügyet, a fafülgombát, a fekete gombát és az algát (ezt pár csepp növényi olajjal). Hagyjuk 15-20 percig ázni a hozzávalókat, hogy kissé megpuhuljanak, majd öntsük le a vizet mindről, kivéve a fekete gombáról. A fekete gomba levét tegyük félre. Forrósítsunk fel kevés olajat egy serpenyőben (ha lehet, akkor wokban) és pirítsunk benne egy kanál őrölt gyömbért kb. 10 másodpercen keresztül. Adjuk hozzá a kétféle gombát, a tofut, a liliomrügyet, a szeletelt bambuszrügyet és a felvágott kínai kelt (ha ez nincsen, akkor helyettesíthetjük hagyományos káposztával is). Keverjük össze a hozzávalókat és adjuk hozzá a nam yue-szószt, valamint a sötét szójaszószt és a gomba félretett levét, majd végül az algát. Az algát kissé szedjük szét, hogy ne álljon össze csomókba.
Lefedett wokban, alacsony hőfokon főzzük kb. 30-40 percig, időnként kevergessük meg, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Ha kész, tálaláskor kevés szezámolajjal hintsük meg.
Tipp: tálaláskor megszórhatjuk kevés pirított szezámmaggal is, vagy adhatunk hozzá ízlés szerint erőspaprikát is. Tálalhatjuk párolt rizzsel, vagy akár sült tésztával is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foodamentum.blog.hu/api/trackback/id/tr7912561841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása