Ha valaki találkozott már a görög konyhával, biztosan ismeri a tzatzikit. Frissítő, harmónikus íze kiváló kiegészítője lehet nehezebb ételeknek. Igazán kőbe vésett receptje nincsen, általában apró különbségek szoktak előfordulni. Ha kiváncsi vagy rá, én hogyan készítem, kattints tovább!
Hozzávalók:
- Tejföl
- Uborka (a kovászolni való uborka nem annyira jó hozzá, inkább kígyóuborkát használj)
- Kapor (szárított kaporral is jó, de az igazi a friss kapor!)
- Lime (ha nincs, helyettesítheted citrommal)
- Fokhagyma
- Só
- Cukor
Reszeld le az uborkát a sajtreszelő nagyobbik lukú reszelőjén. Ha tejfölből készíted a tzatzikit, akkor nem kell lecsöpögtetned az uborkát, a levével együtt keverd a tejfölhöz. Aprítsd finomra a kaprot, reszeld vagy paszírozd le a fokhagymát és a sóval, cukorral keverd a tejfölhöz azt is. A limeot mosd meg alaposan, majd reszelj egy keveset a héjából a tzatzikibe, ha szereted savanykásabban, a levéből is tehetsz hozzá egy keveset, de a legjobb, ha csak az illata van benne. Pontos mértékegységeket szándékosan nem írtam ebbe a receptbe, érdemes minden összetevőt a saját szájízedhez igazítani, érzéssel állítsd össze, kóstolgasd és igazíts rajta kicsit, ha máshogyan ízlene jobban.
Tipp: Ha szereted az olíva bogyót, vágj nagyon apróra néhány szemet és keverd hozzá azt is. Mennyei összhangot képez a tzatziki és olíva bogyó!