Foodamentum

Gyros

2017. június 02. 22:20 - Foodamentum

Akár tálban, akár pitában

31521_ground_beef_gyros.jpg

Ki ne ismerné manapság a gyrost? És őszintén megvallva, aki szereti a húsételeket, szerintem bármikor jó ízűen elfalatozna egy pitát, vagy éppen egy tálat. Ha te is a gyrost kultiválók táborát gazdagítod, kattints tovább a receptért, amely nem csak a hús elkészítését tartalmazza, de az igazi pitáét is!

A gyros szó azt jelenti, forog, forgatni; innen kapta nevét ez az étel. A húst ugyanis, amit a gyroshoz szokás használni, nyársra húzva, forgatva sütik és igazi, jellegzetes ízét is ennek a sütési technikának köszönhetően nyeri el. Ugyanakkor ez a technika egy csöppet macerásnak minősül, ha az ember egy átlagos konyhában igyekszik leutánozni a gyorséttermekben kapható gyrost. Ennél a résznél akár el is lehetne keseredni, de inkább ne. Hónapokon keresztül igyekeztem kitalálni, hogyan másolható le az általam is imádott sült hús, a tökéletes szószok, valamint a finom, puha pita. Ha betartasz néhány alapszabályt, megtévesztésig hasonló eredményt érhetsz el, mint amit a gyrosos standokon már megszokhattál.
Íme a recept:

Gyros hús:

  • Sertés hús (a magyar viszonyokhoz igazítva), 50 dkg
  • Szalonna (a legjobb a császár szalonna, mivel megfelelő a hús és zsír aránya)
  • Fűszerpaprika (édesnemes pirospaprika, őrölt); 3 tk
  • Fokhagyma (ehhez érdemes fokhagyma port használni); 1/2 tk
  • Görögszéna; 1 csipet
  • Római kömény; késhegynyi
  • Oregánó; 3 tk
  • Só; 1 csipet
  • Bors
  • Cukor; 2-3csipet
  • Olaj; 3-4 evőkanál

Egy tálban keverj el 3 teáskanál pirospaprikát, 1/2 teáskanál fokhagyma port, egy csipet görög szénát, késhegynyi őrölt római köményt (ezzel nagyon óvatosan bánj, erős aromájú fűszer), 3 teáskanál oregánót, két csipet sót, lehelletnyi borsot (ez a te ízlésedre van bízva, ám ne vigyük túlzásba), 2-3 csipet cukrot és 3-4 evőkanál olajat. Ha egynemű pácot kaptál, szórd bele a fél kiló falatokra vágott húst és az apróra vágott szalonnát, majd alaposan forgasd át, hogy mindenhol érje a húst. Fóliázd le a tálat és legalább 1 órát hagyd pácolódni a húst a hűtőben (ha többet pácolod, az sem árt meg neki). Pácolás után öntsd a húst egy tepsibe, igazítsd el, hogy minél jobban szétterüljön, majd 180°C-on kezd sütni. Ha már kezdenek pirulni a húsfalatkák, keverd át az egészet és tekerd 230°C-ra a sütőt. Addig süsd és időnként kevergesd, amíg aranybarna, omlós falatkákat nem kapsz. 

Tipp:  még inkább hasonlít a végeredmény az eredeti gyrosra, ha nyársra húzva, parázs fölött sütöd ropogósra a bepácolt húst! Ha akarod, akár csirke, vagy pulyka húst is használhatsz hozzá, de az eredmény kicsit zsírosabb sertéshússal az igazi. Ne aggódj, ha inkább a színhúst szereted, akkor sem fogsz csalódni benne!

Pita (12db):

  • 40 dkg liszt
  • 20 g élesztő
  • 240 ml víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só

Elkeverjük a cukrot 1 dl langyos vízben (ne legyen túl meleg, mert akkor nem fut fel rendesen az élesztő) és belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarva pihentetjük kb. 10 percet, míg felfut. A lisztet leszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a sót, majd egy kis krátert formálunk a közepében. Ide öntjük a felfuttatott élesztőt, ez után pedig körkörös mozdulatokkal óvatosan elkezdjük összeállítani a tésztát úgy, hogy a kráter falából apránként keveredjen liszt az élesztőbe. Fokozatosan hozzá adagoljuk a maradék vizet is. Amikor már elválik a tészta a tál falától, kiborítjuk egy lisztezett gyúródeszkára, vagy a pultra és készre gyúrjuk (rugalmas, sima, bársonyos felületű tésztát kell kapnunk). Ha ezzel megvagyunk, kiolajozott tálba tesszük a tésztát, de ügyeljünk rá, hogy a tészta egész felszíne is legyen olajos, ne csak a tál. Lefedjük egy konyharuhával és egy órán át kelesztjük. Mikor duplájára kelt, átgyúrjuk (ezzel átszellőztetjük a tésztát) és 10-12 részre vágjuk fel. Mindegyik darabot formáljuk újra kis cipóvá, majd lisztezett felületen, letakarva pihentessük 10-15 percet. Pihentetés után nyújtsuk a cipókat kb. 0,5 cm vastagra. 250°C-os, előmelegített sütőben süssük meg a pitákat 6 perc alatt.

Tipp: az előmelegített tepsit a sütő legaljára tegyük (ne a legalsó rácsra, hanem teljesen az aljára), légkeveréses sütőben felső sütés funkcióval! Ha pontosan olyan állagot akarsz elérni, mint a gyorséttermekben kapható pitáknál, akkor az egyik oldalukat süsd 4 percig, majd a másik oldalukat 3 percig. Ha nem akarod azonnal felhasználni a frissen sült pitát, érdemes egy kenőecsettel finoman bekenni még melegen mindkét felszínét olajjal, így tovább megőrzi puhaságát, nem szárad ki olyan gyorsan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foodamentum.blog.hu/api/trackback/id/tr5512560429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása