Ha egy igazán ízletes és könnyű nyári ételt kéne kiemelnem a számtalan lehetőség közül, akkor ezt a tonhal salátát említeném elsőként. Elkészítése roppant egyszerű, nem kíván túl sok és nehezen beszerezhető alapanyagot, ezek mellett pedig -csak ismételni tudom magam- mennyei. Ha kíváncsi vagy, hogyan kell elkészíteni, kattints tovább!
Hozzávalók:
- Tonhal konzerv
- Főtt, morzsolt csemegekukorica
- Póréhagyma
- Jégsaláta
- Az öntethez tejföl, majonéz, mustár, só és cukor
Szeleteljük vékonyra a póréhagymát, a jégsalátát daraboljuk fel falatnyi darabokra, a tonhalat pedig egy villával tépkedjük kisebb darabokra. Az előkészített alapanyagokat egy tálban keverjük össze a kukoricával, majd kevés citromlével (vagy ha van, lime levével) csepegtessük meg és keverjük össze alaposan (vigyázzunk, nehogy összetörjük a salátát és a tonhalat). Az öntethez egy tálkában keverjünk el némi tejfölt, kevés majonézt és pár csepp mustárt, sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd pedig szedjünk belőle egy keveset a salátára.
Tálalhatjuk bruschettával (olívaolajjal megcsorgatott, fokhagymás pirítós), vagy akár fogyaszthatjuk csak önmagában is.
Tipp: a tonhal alapvetően drágának számít, ha jó minőségűt szeretnénk belőle vásárolni, ám ebben a receptben a tonhalat helyettesíthetjük akár olajban pácolt makréla filével is, ami nagyságrendekkel olcsóbb. Az öntet még finomabb, ha kevés reszelt citromhéjat is elkeverünk benne. Arányokat szándékosan nem írtam ebbe a receptbe, hiszen ez nem egy tipikus patikamérleges kaja. Érzéssel kell elkészíteni, nyugodtan szabd a saját szájízedre, ahogyan bármelyik másik receptet is.